Persbericht Skiere Snoet

“Skiere Snoet” maakt gratis 3d-geprinte spatmaskers voor de zorg

De makers-community in Twente wil de mensen in de zorg helpen door gratis 3d geprinte spatmaskers beschikbaar te stellen. Tijdens de coronacrisis is de vraag naar deze beschermingsmiddelen groot, maar er kan door de wereldwijde vraag nu niet in voorzien worden. Door het masker lokaal te 3d-printen en te produceren is het mogelijk om dit tijdens deze kritieke periode aan te bieden aan de mensen die het nodig hebben.

Initiator Dave Borghuis, van 3d-printservice TwenSpace, zag bij het uitbreken van de coronacrisis dat internationaal veel makers aan de slag gingen met ontwerpen en 3d-printen van essentiële onderdelen die nu niet geleverd kunnen worden. In Nederland kwamen vrijwilligersinitiatieven van de grond zoals Schone Bakkes in Den Haag, en Makers4all.eu. Veel lokale makers en instellingen hebben een 3d-printer thuis en kunnen eenvoudig een 3d-model downloaden en printen.

Het maken van 1 masker duurt ongeveer 1 uur of langer om te 3d-printen, en met vele 3d-printers is het mogelijk om aanzienlijke hoeveelheden te maken. In Twente hebben de makers zich georganiseerd in ‘Skiere Snoet’, en willen zo graag helpen in de crisis. Instellingen als Tetem, Universiteit Twente, en Stichting ASSortiMENS hebben samen met lokale makers als Vincent Groenhuis, Wout Zweers en Thomas de Groot de handen ineen geslagen om zorgprofessionals een helpende hand te bieden.

Op dit moment heeft Skiere Snoet al bijna honderd spatmaskers geleverd in Twente en de Achterhoek. We zijn ook internationaal bezig: in samenwerking met de Universiteit Twente (Help4Corona.eu) printen we verloopstukken voor Decathlon ademmaskers, die naar Frankrijk gestuurd worden. Een deel daarvan gaat naar Rwanda.

Skiere Snoet biedt hun maskers en andere 3d-geprinte hulpmiddelen gratis aan aan (zorg-)instellingen die deze nodig hebben. Heb je zelf een 3d-printer thuis staan en wil je helpen, dan ben je natuurlijk van harte welkom.

Heb je zelf geen 3d-printer en wil je toch graag helpen? Je kunt een kleine donatie doen zodat de materiaalkosten vergoed kunnen worden voor het printen van de maskers.

Het bestellen van maskers, of aanmelden om te helpen kan via onze site: https://skieresnoet.nl .